Najnowsze wpisy na blogach
1 2 3 4 5
...
65
  • Witajcie!
    To konto posaiadam od dawna, lecz teraz postanowiłam połączyć je ze swoim studygramem, więc zostało odnowione. Będę logować się tu około raz na tydzień, na wszystkie wiadomości odpowiadam. Chętnie przyjmę nowe propozycje książek do przeczytania i zrecenzowania tu i na instagramie :) • Pozdrawiam wszystkich :D
    [awatar]
    Axusi
  • #52tygodniezBibliotekąKraków – dołącz do wyzwania czytelniczego 2022!
    Akcja #52ty­godn­iezB­ibli­otekąKraków rusza po raz drugi! Tym razem w nieco zmienionej formie… • To miała być jednorazowa akcja. Tak jednak wciągnęła naszych czytelników, że nie sposób było im się oprzeć… Postanowiliśmy, że ruszamy z drugą edycją, jednak w zmienionej formie. Chcemy stworzyć przestrzeń – internetową, bezpieczną, pozwalającą na wymianę opinii oraz czytelnicze mięsne dyskusje. Gdzie? Na Facebooku! • Akcja trwa cały rok. Jej celem jest przeczytanie 52 książek w 52 tygodnie. By nieco pomóc, stworzyliśmy listę 52 kategorii, na których można się opierać przez całe wyzwanie. Co tydzień na grupie na FB będzie pojawiał się post z naszym książkowskazem 🙂 • LINK DO GRUPY: [Link]
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Noc Poezji 2021 w Bibliotece Kraków!
    XI edycja Nocy Poezji odbędzie się pod hasłem Siła poezji! Co nas czeka? • CO NAS CZEKA? • 👉 Cykl podcastów STRZELAJĄC BRYLANTAMI, poświęcony życiu i twórczości Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. • 👉 12:00 – happening poetycki Zenona Fajfera „Liberty Poem” (Rynek Główny (między Wieżą Ratuszową a Studzienką Walentego Badylaka). • 👉 15:00 – SPACER Z NORWIDEM, czyli wycieczka śladami wieszcza, który odwiedził Kraków niedługo przed wyjazdem na emigrację (start pod Filią nr 53, a koniec na kopcu Wandy). • 👉 17:00 – Świrszczyńska nadal brzmi – dr Anna Marchewka opowie o poezji Anny Świrszczyńskiej, a wiersze z tomu „>Roztopiona we wszystkim<. Nienasycenie. Wiersze” (wyd. Universitas, Biblioteka Kraków) przeczyta Ziuta Zającówna. Prowadzenie: Andrzej Nowakowski (Klub Dziennikarzy „Pod Gruszką”). • 👉 18:30 – uroczyste zakończenie konkursu z laureatkami: Agnieszką August-Zarębską i Martą Fihel | prezentacja zwycięskiego tomiku August-Zarębskiej „po jej wewnętrznej stronie”. Prowadzenie: Bronisław Maj, przewodniczący Jury. Wiersze laureatów przeczyta Ziuta Zającówna. (Klub Dziennikarzy „Pod Gruszką”). • 👉 20:00 – promocja tomu wierszy Anny Skoczylas „Przeciąg” (wyd. Biblioteka Kraków, seria „Poeci Krakowa”). Wiersze zaprezentuje Jakub Kosiniak. Słowo wstępne: Elżbieta Zechenter-Spławińska. (Klub Dziennikarzy „Pod Gruszką”). • 👉 20:30 – prezentacja tomów poezji (wyd. Biblioteka Kraków): Leszka Długosza, Eligiusza Dymowskiego, Krzysztofa Lisowskiego, Jadwigi Maliny, Jana Polkowskiego, Stanisława Stabry, Agnieszki Wiktorowskiej-Chmielewskiej, Zofii Zarębianki i Adama Ziemianina. Spotkanie z Poetami poprowadzi Bożena Boba-Dyga. Wiersze przeczytają: Lidia Bogaczówna i Jakub Kosiniak. (Klub Dziennikarzy „Pod Gruszką”). • …. • Zadanie publiczne Noc Poezji finansowane ze środków Miasta Krakowa. • [Obraz]
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Narodowe Czytanie z Biblioteką Kraków 2021 – już 4 września!
    Już 4 września zapraszamy pod Kopiec Kościuszki (od godz. 13.00) na Narodowe Czytanie „Moralności Pani Dulskiej” Gabrieli Zapolskiej! Czytać będą: Ewa Wachowicz, Tomasz Organek, Maria Sajdak oraz Robert Piaskowski. Wydarzenie będzie również transmitowane online na naszym kanale YouTube oraz do Centralnej Biblioteki w Wilnie. • [Obraz] • Najsłynniejsze dzieło Gabrieli Zapolskiej (1857–1921), autorki dramatów, pisarki i publicystki, zostało wybrane do czytania 4 września (sobota) podczas 10. edycji ogólnopolskiej akcji Narodowe Czytanie, pod patronatem honorowym Pary Prezydenckiej. • Jesienią 1906 roku we Lwowie, Zapolska w ciągu zaledwie kilku dni napisała „Moralność Pani Dulskiej”. Książka już w grudniu miała swoją prapremierę w krakowskim Teatrze Miejskim, dokąd przeniesiono ją ze Lwowa z powodu choroby aktorki. Zalety tego arcydzieła scenicznego – podkreślane przez znawców – zapewniły mu nieśmiertelność, bowiem tragifarsa kołtuńska, jak określiła swoją sztukę sama Zapolska, od dziesięcioleci stanowi kanon teatralnych repertuarów. • Narodowe Czytanie z Biblioteką Kraków w tym roku odbędzie się pod Kopcem Kościuszki, na który w krakowskiej wersji sztuki – pierwotna jest lwowska – symbolicznie zmierza Felicjan Dulski, małżonek głównej bohaterki, mistrzyni obłudy. Dlatego właśnie 115-lecie powstania dramatu, Biblioteka Kraków postanowiła uczcić epokowym wejściem – prawdziwym, nie udawanym – rodziny Dulskich na szczyt kopca Kościuszki! • Wydarzenie będzie transmitowane online na kanale YouTube Biblioteki Kraków oraz do Centralnej Biblioteki w Wilnie. • PONADTO: Od 30.08 w filiach Biblioteki Kraków można odebrać okolicznościową zakładkę–kupon z 30% zniżką do Muzeum Kośc­iusz­kows­kieg­o na nową multimedialną wystawę. Kupon obowiązuje tylko 4 września! • W strefie publiczności obowiązują maseczki! • WYSTĘPUJĄ: • Ewa Wachowicz – Aniela Dulska; • Tomasz Organek – Zbyszko, syn Dulskich; • Maria Sajdak – Hanka, służąca w domu Dulskich; • Robert Piaskowski – Felicjan, mąż Dulskiej; • W pozostałych rolach zespół Teatru Ab Intra, działający przy Nowohuckim Centrum Kultury: Kamila Czerw, Anna Grodzicka, Izabela Jarosławska, Joanna Maj, Joanna Plewa, Wioleta Skrzyńska, Zofia Szczepańska; • Piotr Wasilewski – narrator; • Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiacy” – oprawa muzyczna. • Wspó­łorg­aniz­ator­em akcji jest Gmina Kraków. Partnerami są także Radio RMF FM, Teatr Ludowy i Nowohuckie Centrum Kultury. Zapraszamy!
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • „Literacki ogród Biblioteki Kraków”, czyli piknikujemy się latem!
    Aż 6 pikników tematycznych czeka nas od 26 czerwca do 25 września! Biblioteka Kraków zaprasza dzieci, młodzież oraz ich rodziców do wspólnej zabawy: literackiej, naukowej, muzyczno-tanecznej, podróżniczej, futurologicznej i teatralnej! • Pikniki są organizowane w ramach projektu „Literacki ogród Biblioteki Kraków”. Jego celem jest promowanie literatury, kultury, aktywnego spędzania wolnego czasu oraz integracja społeczna i międ­zypo­kole­niow­a. Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. • Daty i tematy pikników organizowanych w ramach projektu: • 26 czerwca – piknik literacki, • 17 lipca – piknik naukowy, • 31 lipca – piknik muzyczno-taneczny, • 14 sierpnia – piknik podróżniczy, • 11 września – piknik futurologiczny, • 25 września – piknik teatralny. • Spotkania i warsztaty poprowadzą specjaliści w danej dziedzinie, nie zabraknie również zajęć animacyjnych. Wśród atrakcji przewidziano: spotkania autorskie z pisarzami książek dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych, spotkania z podróżnikami, występy taneczne i muzyczne, spektakle teatralne, wystawy, prezentacje, warsztaty, treningi lotnicze, prezentacje literatury, akcje bookcrossingowe, gry i zabawy edukacyjne, spotkania z antykwariuszami i księgarzami, głośne czytanie. • W ramach projektu zorganizowany zostanie „Konkurs na najp­iękn­iejs­zego­ mola lub motyla książkowego” adresowany do dzieci i młodzieży w wieku 4-11 lat wraz z rodzinami, a także do grup dzieci w wieku 4-11 lat z instytucji oświatowych i kulturalnych oraz organizacji pozarządowych z terenu województwa małopolskiego. Zadaniem będzie wykonanie wiel­kofo­rmat­owej­ postaci mola lub motyla książkowego oraz udział w Wielkiej Paradzie Moli i Motyli. Regulamin konkursu – TUTAJ. • Dla naja­ktyw­niej­szyc­h uczestników, którzy zdobędą naklejki za uczestnictwo w co najmniej czterech piknikach, przewidziano upominki. • Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych. • [Obraz]
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • „Znajdziesz mnie w bibliotece”, czyli Tydzień Bibliotek 2021
    Od 8 do 15 maja odbywa się XVIII Ogólnopolski Tydzień Bibliotek. Z tej okazji Biblioteka Kraków przygotowała atrakcyjny program wydarzeń na ten czas. W trosce o zdrowie uczestników większość z nich odbywa się on-line. • „Znajdziesz mnie w bibliotece” – to hasło przewodnie tegorocznej edycji Tygodnia Bibliotek. Rozpoczyna się on w sobotę 8, a kończy 15 maja. W związku z XVIII edycją ogólnopolskiej akcji, Biblioteka Kraków wysuwa propozycje nie do odrzucenia. Zaplanowano m.in. spotkania z ilustratorką Emilią Dziubak, laureatką I edycji Nagrody Żółtej Ciżemki oraz z poetkami Małgorzatą Kulisiewicz oraz Barbarą Zajączkowską; spektakl teatralny dla najmłodszych grany przez aktorów z Teatru Otwartego TO pt. „Co mogą smoki, a czego nie? Zaraz dowiesz się!”; wydarzenie literacko-podróżnicze dla dzieci i młodzieży z Borysem Tynką (certyfikowanym przewodnikiem po Odessie i nie tylko). • Z kolei na bibliotecznym kanale YouTube i Facebooku zostaną opublikowane filmy promujące Bibliotekę Kraków i jej odnowione filie, a także nagranie wernisażu wystawy prac malarskich członków Polskiego Związku Głuchych. • Zapraszamy też do zobaczenia dwóch wystaw: fotograficznej – „Andrzej Wajda w obiektywie Konrada Pollescha” z okazji 5. rocznicy śmierci wybitnego reżysera w Filii nr 3 (pl. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 3) oraz graficznej interpretacji opowiadania Sławomira Mrożka pt. „Niżej” Edyty Stajniak, pracownika ASP w Krakowie, w Filii nr 49 (os. Tysiąclecia 42). • Tegoroczny Tydzień Bibliotek odbędzie się głównie w przestrzeni wirtualnej, jednak część wydarzeń będzie miała również miejsce bezpośrednio w filiach. W Filii nr 16 przy ul. Radzikowskiego 29 Czytelnicy będą mogli wziąć udział w zabawie „Książka-niespodzianka z biblioteką w tle”. Wybór lektury może nastąpić na podstawie krótkich haseł opisujących wybraną książkę skrytą w papierze. W tym miejscu hasło „Znajdziesz mnie w bibliotece” nabiera szczególnego znaczenia…
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • #52tygodniezBibliotekąKraków - akcja czytelnicza
    Od 3 stycznia ruszyła internetowa akcja czytelnicza #52ty­godn­iezB­ibli­otekąKraków. To wciągające wyzwanie, będące zachętą do spędzania miłych chwil z książką oraz okazją do poszerzania czytelniczych horyzontów. Podczas tej akcji nie będzie nudy, a tylko dobra zabawa! • Podstawowe informacje o akcji: • Wyzwanie trwa 52 tygodnie, czyli cały rok. • Cel to przeczytanie minimum jednej książki na tydzień. • Biblioteka Kraków stworzyła spis 52 kategorii, z których śmiało można korzystać. Wystarczy pobrać obraz załączony poniżej i wydrukować, a następnie odhaczać przeczytane książki z proponowanych kategorii 🙂 • Wszelkie bieżące informacje można otrzymać na naszej stronie na Facebooku. • W każdą niedzielę na Facebooku Biblioteki Kraków będzie pojawiała się propozycja czytelnicza wysunięta przez BK bądź zaproszonych przez Gości. • Każdy Uczestnik może komentować kategorie, zgłaszać swoje pomysły, a także chwalić się swoimi czytelniczymi osiągnięciami! • Gorąco zapraszamy do dołączenia się do akcji #52ty­godn­iezB­ibli­otekąKraków! • Zachęcamy również do dzielenia się swoimi wyborami w komentarzach na Facebooku i udostępniania ich znajomym! • Mole książkowe łączcie się!
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Biblioteka Kraków zaprasza dzieci i młodzież na spotkania z ulubionymi autorami
    Biblioteka Kraków zaprasza dzieci oraz młodzież do udziału w cyklu spotkań online pt. „Czytanie – odkrywanie”, z autorami ulubionych książek, wyróżnionych nominacją w ogólnopolskim konkursie literackim Nagroda Żółtej Ciżemki. • Między 18 listopada a 4 grudnia 2020 odbędzie się dziesięć takich spotkań i zarazem warsztatów z książką, których gośćmi będą: Cezary Harasimowicz – uznany scenarzysta filmowy ale również twórca poruszających wiel­opok­olen­iowy­ch historii rodzinnych, Melania Kapelusz – lubiana przez dzieci autorka m.in. przygód Świerszczyka, Barbara Kosmowska – pisarka wielokrotnie nagradzana za swoje powieści dla najmłodszych, w tym laureatka I edycji Żółtej Ciżemki za „Niezłe ziółko”, Wojciech Mikołuszko – autor popularnych opowieści przyrodniczych, Katarzyna Ryrych – ceniona przez nastolatków za podejmowanie w powieściach ważnych dla nich tematów. • Na wszystkie spotkania obowiązują zapisy za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego, dostępnego na stronie biblioteka.krakow.pl • Dla osób, które wezmą udział w co najmniej trzech internetowych spotkaniach Biblioteka Kraków przygotowała upominki. • HARMONOGRAM • 🔸Spotkanie autorskie z Wojciechem Mikołuszko – 18 listopada 2020 r. godz. 10:00 • 🔸 Spotkanie autorskie z Barbarą Kosmowską – 20 listopada 2020 r. godz. 11:00 • 🔸 Spotkanie autorskie z Melanią Kapelusz – 23 listopada 2020 r. godz. 12:00 • 🔸Spotkanie autorskie z Wojciechem Mikołuszko – 25 listopada 2020 r. godz. 11:30 • 🔸 Spotkanie autorskie z Katarzyną Ryrych – 26 listopada 2020 r. godz. 11:45 • 🔸 Spotkanie autorskie z Katarzyną Ryrych – 26 listopada 2020 r. godz. 12:45 • 🔸 Spotkanie autorskie z Cezarym Harasimowiczem – 27 listopada 2020 r. godz. 11:00 • 🔸 Spotkanie autorskie z Melanią Kapelusz – 2 grudnia 2020 r. godz. 12:00 • 🔸 Spotkanie autorskie z Barbarą Kosmowską – 3 grudnia 2020 r. godz. 11:00 • 🔸 Spotkanie autorskie z Cezarym Harasimowiczem – 4 grudnia 2020 r. godz. 11:00 • Spotkania ujęte są w ramach projektu „Czytelniczy budzik – czas na rodzinne czytanie”, dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Budżet Obywatelski Krakowa 2020 – wyniki
    Serdecznie dziękujemy za wszystkie głosy oddane w tegorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Miasta Krakowa. Dzięki Waszemu zaangażowaniu w przyszłym roku będziemy realizować 11 dzielnicowych projektów! • PROJEKTY DZIELNICOWE • 🔹 Zaczytani na Grzegórzkach – PROJEKT NR 6 • Zakup książek i audiobooków dla Biblioteki Kraków Filii nr 4, 5, 6, 7, 8. Część środków przeznaczona zostanie na działalność kulturalno-oświatową: spotkania z pisarzami, przedstawienia teatralne oraz wyposażenie kącików dla dzieci i rodziców. • DZIELNICA II GRZEGÓRZKI • 🔹 Zakup nowych książek do Filii nr 17 i 19 Biblioteki Kraków – PROJEKT NR 20 • Zakup nowości książkowych oraz uzupełnienie lektur szkolnych w zasobach Filii nr 17 i 19. • DZIELNICA IV PRĄDNIK BIAŁY • 🔹 Książkomat – PROJEKT NR 39 • Utworzenie samoobsługowego książkomatu do odbioru zarezerwowanych książek. • DZIELNICA IV PRĄDNIK BIAŁY • 🔹 Kuźnia zieleni – ekologiczny zakątek – PROJEKT NR 11 • Utworzenie przy Bibliotece Kraków Filii nr 23 (ul. Balicka 297) zielonego zakątka: nasadzenie roślin, utworzenie ogrodu z ławkami, półką bookcrossingową, domkami dla owadów i stołem do prowadzenia warsztatów. • DZIELNICA VI BRONOWICE • 🔹 Więcej kodów do platformy e-booków dla Zwierzyńca – PROJEKT NR 11 • Zakup nowości wydawniczych i kodów do platformy e-booków do Biblioteki Kraków Filii nr 25, 26 i 27. • DZIELNICA VII ZWIERZYNIEC • 🔹 Poczytaj na Podwawelskim – PROJEKT NR 8 • Zakup do Biblioteki Kraków Filii nr 28 nowości wydawniczych oraz lektur szkolnych. • DZIELNICA VIII DĘBNIKI • 🔹 Poczytaj, posłuchaj, dowiedz się więcej – PROJEKT NR 5 • Zakup dla Biblioteki Kraków Filii nr 35 nowości wydawniczych, audiobooków, sprzętu komputerowego, kodów dostępu do platformy e-booków oraz elementów drobnego wyposażenia; dofinansowanie działalności kulturalno-oświatowej. • DZIELNICA X SWOSZOWICE • 🔹 Biblioteka – wyjątkowe miejsce – PROJEKT NR 3 • Zakup do Biblioteki Kraków Filii nr 40 nowości wydawniczych, materiałów plastycznych i antyram; urządzenie toalety dla czytelników. • DZIELNICA XI PODGÓRZE DUCHACKIE • 🔹 Czytanie wzbogaca – czas na czytanie! – PROJEKT NR 22 • Zakup nowości wydawniczych (książek i audiobooków) do filii Biblioteki Kraków w Dzielnicy XII. • DZIELNICA XII BIEŻANÓW-PROKOCIM • 🔹 Nowe zbiory oraz prasa w bibliotece – PROJEKT NR 3 • Zakup nowości wydawniczych: książek, audiobooków, gier planszowych, komiksów do Filii nr 48 i 49; prenumerata prasy w Filii nr 48. • DZIELNICA XV MISTRZEJOWICE • 🔹 Książka dla każdego – PROJEKT NR 6 • Zakup nowości wydawniczych, gier planszowych oraz kodów dostępu do platformy e-booków do Biblioteki Kraków Filii nr 50 i 51; organizacja spotkań autorskich. • DZIELNICA XVI BIEŃCZYCE
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Nagroda Żółtej Ciżemki. Wystawa
    Zachęcamy do obejrzenia elektronicznej wystawy prezentującej dotychczasowe cztery edycje Nagrody Żółtej Ciżemki – jej laureatów, pisarzy oraz ilustratorów, a także książki nominowane do Nagrody. • ➡ OBEJRZYJ WYSTAWĘ • [Obraz] • Wystawę zrealizowano w ramach projektu „Ciżemkowe czytanki – słuchaj on-line z Biblioteką Kraków”. Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach projektu „Kultura w sieci”.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • nowe piosenki
    www.youtube.com • www.youtube.com • www.youtube.com • www.youtube.com • www.youtube.com
    [awatar]
    dawid4
  • Noc Poezji w Bibliotece Kraków
    Tematem przewodnim dziesiątej, jubileuszowej Nocy Poezji będzie podróż. W nocy z 10 na 11 października cały Kraków będzie literacko podróżował: w czasie, pamięci i języku, w poszukiwaniu prawdy, porozumienia i spełnienia. • Biblioteka Kraków Filia 42 ul. Agatowa 33 | godz. 15:00 • „Poetycka podróż dla najmłodszych” • Spotkanie z Michałem Rusinkiem, autorem wierszy dla dzieci pt. „Wierszyki domowe” oraz Joanną Rusinek, która zaprezentuje ilustracje przygotowywane do książek i opowie o pracy ilustratora. • OBOWIĄZUJĄ ZAPISY • Biblioteka Kraków Klub Dziennikarzy „Pod Gruszką” ul. Szczepańska 1 | godz. 15:00 • Spotkanie z autorkami wyróżnionymi w Konkursie na Książkowy Debiut Poetycki 2020. Spotkanie z poezją Natalii Kubicius – autorki tomu „Umowa Śmieciowa” i Krystyny Czarneckiej – autorką tomu „Clewline”. • OBOWIĄZUJĄ ZAPISY • Biblioteka Kraków Filia 21 Wypożyczalnia dla dorosłych ul. Królewska 59 | godz. 17:00 • „Czterech poetów – Cztery poetyckie podróże” • Spotkanie z Józefem Baranem, Piotrem Lamprechtem, Michałem Piętniewiczem i Adamem Ziemianinem. Prezentacja utworów, rozmowa o motywach podróżniczych w ich twórczości. W trakcie spotkania będzie także możliwość prezentacji własnego wiersza przez uczestników wieczoru poetyckiego. • OBOWIĄZUJĄ ZAPISY • Biblioteka Kraków Klub Dziennikarzy „Pod Gruszką” ul. Szczepańska 1 | godz. 17:00 • Promocja tomu wierszy Jadwigi Maliny „Światło i szelest” wydanego w 2020 r. przez Bibliotekę Kraków w ramach serii wydawniczej „Poeci Krakowa”. W programie: autorska prezentacja wierszy w wykonaniu poetki Jadwigi Maliny, wystąpienie Joanny Zach – krytyka literackiego oraz autorki wstępu do tomu, a także recytacja wierszy przez aktorkę Lidię Bogaczównę. • OBOWIĄZUJĄ ZAPISY
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Budżet Obywatelski Krakowa 2020 – głosuj na projekty dotyczące Biblioteki Kraków
    W dniach 26 września – 5 października zachęcamy czytelników i użytkowników Biblioteki Kraków do udziału w głosowaniu na projekty zgłoszone w tegorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Miasta Krakowa. W 36 filiach miejskiej sieci bibliotek będą dostępne urny i karty do głosowania oraz komputery do głosowania elektronicznego. • Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie internetowej Biblioteki Kraków • [Obraz]
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Biblioteka zmian, czyli zakup wyposażenia do Filii 48
    Biblioteka Kraków pozyskała fundusze na realizację projektu „Biblioteka zmian – zakup wyposażenia do Filii nr 48 Biblioteki Kraków na potrzeby prowadzenia działalności kulturalnej”. • W ramach projektu zakupiony zostanie do Filii nr 48 Biblioteki Kraków (os. Boh. Września 26) sprzęt komputerowy dla osób niep­ełno­spra­wnyc­h, komputery dotykowe, zestaw projekcyjny, aparat cyfrowy wraz z akcesoriami, czytniki ebooków, tablety. Zakupiony zostanie również kiosk informacyjny i stół multimedialny. Pozyskane zostaną trzy kamery cyfrowe wraz z akcesoriami, w tym do streamingu, umożliwiające organizowanie spotkań on-line i transmisji ze spotkań. • Do Centrum Cyfryzacji Wspomnień zakupione zostanie wyposażenie w postaci: komputera stacjonarnego, nagrywarki DVD/VHS, gramofon cyfrowy, konwerter kaset magnetofonowych, skaner, oprogramowanie CyberLink Media Suite 16 wraz z serwerem NAS qunap-serwer plików i szafą RACKową. • Zakupione zostaną zestawy mebli i szaf m.in. na gry planszowe i prasę, dokumenty życia społecznego, dokumenty biblioteczne, materiały plastyczne do zajęć oraz wyposażenie warsztatów, a także siedzisko z regałami do strefy audiobooków, dwie sofy podwieszane bouli. Ponadto kupione zostanie wyposażenie do warsztatów, zajęć edukacyjnych i wystaw. • Zadanie zrealizowane w ramach programu „Infrastruktura kultury” ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. • Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Parada moli i motyli książkowych
    W sobotę 26 września zapraszamy dzieci i dorosłych na przegląd prac konkursowych, wręczenie nagród i niezwykłą „Paradę moli i motyli książkowych”. • W tym roku wydarzenie odbędzie się w ogrodzie przy Bibliotece Głównej, a poprowadzi je krakowski aktor Dariusz Cywka w towarzystwie Gustawa – Mola Biblioteki Kraków. Gościnnie wystąpi zespół z wrocławskiej szkoły tańca Al-Mara 🧚‍♀🧚🧚‍♂ • Jeśli nie zdążyliście zrobić własnego motyla – spokojnie – będą na Was czekać kolorowe skrzydła 😃 • Po paradzie – o godz. 13:00 – zapraszamy na warsztaty dla dzieci „Smocza wioska”, które poprowadzi Domnika Wojtylak. • Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Czytelniczy budzik – czas na rodzinne czytanie” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Ciżemkowe czytanki w wersji filmowej
    Biblioteka Kraków przygotowała dla swoich czytelników, tych młodszych i tych starszych, nie lada gratkę. Na bibliotecznym kanale YouTube i Facebooku możecie obejrzeć serię filmów, w których znani aktorzy czytają fragmenty książek nagrodzonych i nominowanych w konkursie literackim Żółtej Ciżemki. Nagroda jest przyznawana co roku przez Bibliotekę Kraków autorom najpiękniejszej i najbardziej wartościowej książki dla dzieci i młodzieży. • Wyprodukowany przez nas cykl filmowy powstawał w kilku filiach Biblioteki Kraków. W nagraniach uczestniczyli aktorzy: Anna Polony, Dorota Segda, Radosław Krzyżowski, Katarzyna Zawiślak-Dolny i Paweł Kumięga. Każdy film będzie dostosowany do potrzeb osób niesłyszących, dzięki tłumaczeniu na Polski Język Migowy. • Realizowany projekt „Ciżemkowe czytanki – słuchaj on-line z Biblioteką Kraków”, na który środki pozyskaliśmy z Narodowego Centrum Kultury, zakłada również przygotowanie elektronicznej wystawy prezentującej dotychczasowe cztery edycje nagrody Żółtej Ciżemki – jej laureatów, pisarzy oraz ilustratorów, a także książki nominowane do Nagrody. • Adresatami serii są dzieci, młodzież, rodzice, bibliotekarze, nauczyciele, animatorzy, pracownicy naukowi, studenci. Celem przedsięwzięcia jest upowszechnianie i promowanie dziedzictwa kulturowego, popularyzowanie wartościowej współczesnej literatury i wydawnictw o wysokich walorach artystycznych, rozwijanie wrażliwości i empatii poprzez głośne czytanie literatury. • Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach projektu „Kultura w sieci”.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Turniej Regionalizmów Krakowskich
    Zapraszamy do udziału w międ­zypo­kole­niow­ym turnieju przygotowanym na postawie książki „Powiedziane po krakowsku. Słownik regionalizmów krakowskich”. Dwuetapowy turniej adresowany jest do osób w wieku od 10 lat. • POBIERZ REGULAMIN (pdf 93 KB) • Eliminacje, w formie pisemnego testu, odbędą się w poniedziałek 21 września 2020 r. o godzinie 17.30 w filiach: • Filii nr 3 (pl. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 3), • Filii nr 21 (ul. Królewska 59), • Filii nr 45 (ul. Teligi 24), • Filii nr 49 (os. Tysiąclecia 42). • 10 uczestników, którzy zdobędą najwyższą ilość punktów w eliminacjach, zakw­alif­ikow­anyc­h zostanie do Etapu Finałowego, który odbędzie się w piątek 25 września 2020 r. w Filii nr 3 o godzinie 17.30. • Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie się bezpośrednio po Etapie Finałowym. Wśród nagród znajdą się: gry planszowe i edukacyjne, książki, gadżety. • Warunkiem uczestnictwa w Turnieju jest przesłanie zgłoszenia do 18 września 2020 r. za pośrednictwem formularza elektronicznego -> ZAPISY • Turniej organizowany jest w ramach projektu „Etnopodróże z Biblioteką Kraków”, dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2020”.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Konkurs na znaczek z okazji pięćsetnej rocznicy urodzin króla Zygmunta Augusta
    Zapraszamy dzieci i młodzież szkół podstawowych i pona­dpod­staw­owyc­h do udziału w konkursie! Inspirując się wybranymi motywami z zachowanych renesansowych eksponatów na wawelskich ekspozycjach, a także korzystając z wybranych wydarzeń politycznych bądź prywatnych z życia króla, opracujcie projekt znaczka pocztowego, dedykowanego ostatniemu z Jagiellonów. • W 2020 roku przypada pięćsetna rocznica urodzin króla Zygmunta II Augusta, którego powszechnie kojarzymy z aktem Unii Lubelskiej z 1569 roku, miłością do Barbary Radziwiłłówny, a także ze słynną kolekcją arrasów zakupionych w Brukseli, podziwianych do dzisiaj w wawelskich komnatach. • Niewielu z nas jednak pamięta, że ostatni z Jagiellonów w 1558 roku zainicjował pierwsze połączenie pocztowe między Krakowem a Wenecją. Chociaż nikt nie używał wtedy pocztowych znaczków do przesyłania listów – tylko konnych kurierów, wydarzenie to uznawane jest za początek poczty na ziemiach polskich. • Czas trwania konkursu: 3 września – 18 grudnia 2020 • Finał i rozdanie nagród – 18 grudnia 2020, z udziałem zespołu Floripari • Organizator konkursu – Zamek Królewski na Wawelu | Partner – Biblioteka Kraków • POBIERZ REGULAMIN KONKURSU
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Narodowe Czytanie z Biblioteką Kraków
    5 września o godz. 15.00 zapraszamy na pl. Szczepański w Krakowie do udziału w dziewiątej edycji Narodowego Czytania – wydarzenia organizowanego pod patronatem prezydenta RP. • W tym roku będziemy czytać „Balladynę” Juliusza Słowackiego – wybitne dzieło polskiego romantyzmu, które powstało na emigracji, a pierwszy raz zostało wydane w 1839 roku w Paryżu. • W pierwszej części wydarzenia wybrane fragmenty „Balladyny” będą czytać aktorzy i przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz krakowskich instytucji kultury. Krakowska Teatr Scena STU przedstawi sceny z własnej inscenizacji „Balladyny” w reżyserii Krzysztofa Pluskoty. • W części drugiej wydarzenia Narodowy Stary Teatr przedstawi sceniczny dialog dwóch aktorek w reżyserii Aleksandry Skorupy pod tytułem „Szekspir Słowackiego”, w którym fragmenty z „Balladyny” i „Makbeta” Szekspira zostaną opowiedziane w dwóch językach – polskim i rosyjskim. • W gronie osób czytających „Balladynę” są: Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, Sławomir Pietrzyk – wice­prze­wodn­iczą­cy Rady Miasta Krakowa, Małgorzata Jantos – radna Miasta Krakowa, Katarzyna Olesiak – dyrektor Wydziału Kultury i Dziedzictwa Narodowego UMK, Jan Franczyk – red naczelny „Głosu – Tygodnika Nowohuckiego”, Jerzy Fedorowicz – Senator RP, Zbigniew Grzyb – dyrektor Nowohuckiego Centrum Kultury, Marek Mikos – dyrektor Narodowego Starego Teatru, Jerzy Fedorowicz Jr – zastępca dyrektora Teatru Ludowego. • Fragmenty dramatu Słowackiego zinterpretują również aktorzy i aktorki z Narodowego Starego Teatru oraz Krakowskiego Teatru Scena STU: Jerzy Trela, Radosław Krzyżowski, Natalia Kaja Chmielewska, Aleksandra Nowosadko, Joanna Pocica, Kamila Bestry, Kristina Baranovska, Katarzyna Krzanowska. • Obok zawodowych aktorów, w roli Aliny, Balladyny oraz Kirkora, wystąpią osoby wyłonione w internetowym castingu przeprowadzonym przez Nowohuckie Centrum Kultury w Krakowie: Sara Brych, Daniela Nowakowska i Michał Dzieża. • Słowo wstępne: Stanisław Dziedzic – dyrektor Biblioteki Kraków / Prowadzenie: Krzysztof Jędrysek – Teatr im. Juliusza Słowackiego • Partnerami Biblioteki Kraków w tegorocznej edycji Narodowego Czytania są: Narodowy Stary Teatr, Krakowski Teatr Scena STU, Nowohuckie Centrum Kultury. Podobnie jak przed rokiem wydarzenie będzie transmitowane online do Centralnej Biblioteki Miasta Wilna.
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
  • Etnopiknik
    W sobotę 29 sierpnia zapraszamy do ogrodu Biblioteki Głównej przy ul. Powroźniczej 2 na „Etnopiknik” organizowany w ramach projektu „Etnopodróże z Biblioteką Kraków”. • Podczas Etnopikniku można odwiedzić stoiska twórców ludowych, wziąć udział w warsztatach wikliniarstwa, malowania na szkle, garncarstwa, koronkarstwa oraz powroźnictwa. • PROGRAM • 10:00 – prezentacja twórców ludowych • 10:45 – koncert Marka Styczyńskiego na słowackiej fujarze pasterskiej • 11:00 – uroczyste otwarcie Etnopikniku przez Dyrekcję Biblioteki Kraków • 11:15 – otwarcie wystawy „Good Idea Slovakia” przez Konsula Republiki Słowackiej oraz Dyrektora Biblioteki Kraków • 11:30 – koncert Marka Styczyńskiego na słowackiej fujarze pasterskiej • 12:00 – pokaz mody koronkowej przedstawicielek Koła Robótek Ręcznych przy Domu Kultury Polskiego Związku Głuchych w Krakowie • 12:15 – występ Zespołu Pieśni i Tańca „Miechowiacy” • 12:45 – pokaz mody koronkowej • 13.30 – występ Zespołu Pieśni i Tańca „Miechowiacy” • 15:00 – zakończenie Etnopikniku • Uczestników pikniku obowiązuje zakrywanie ust oraz nosa, a także zachowanie dystansu społecznego, dezynfekcja rąk i stosowanie się do poleceń Organizatora. Osoby obecne na "Etnopikniku" zostaną poproszone o uzupełnienie karty uczestnictwa. • Wydarzenie odbywa się w ramach projektu „Etnopodróże z Biblioteką Kraków” dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury. • [Obraz] •   • [Obraz]
    [awatar]
    Biblioteka Kraków
1 2 3 4 5
...
65
KrakowCzyta.pl to portal, którego sercem jest olbrzymi katalog biblioteczny, zawierający setki tysięcy książek zgromadzonych w krakowskich bibliotekach miejskich. To miejsce promocji wydarzeń literackich i integracji społeczności skupionej wokół działań czytelniczych. Miejsce, w którym możemy szukać, rezerwować, recenzować, polecać i oceniać książki.

To społeczność ludzi, którzy kochają czytać i dyskutować o literaturze.
foo