Polityka prywatności

Polityka Prywatności stanowi integralną część Regulaminu Portalu w.bibliotece.pl.

I. KTO PRZETWARZA DANE OSOBOWE I JAKIE SĄ PRAWA UŻYTKOWNIKÓW?

1. Administratorem danych osobowych Użytkowników jest: Sokrates IT Grażyna Masadyńska z siedzibą w Poznaniu przy ul. Mołdawskiej 18, 61-614 Poznań, wpisany do ewidencji działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta Poznania w dniu 28.08.2009r. pod numerem 68070/2009r., NIP 972-030-65-07, REGON 301187340, adres e-mail: portal@sokrates-it.pl, zwana dalej ADO lub Operator Portalu.

2. ADO zabezpiecza dane Użytkowników przed nieuprawnionym udostępnieniem, zmianą lub usunięciem. Bez zgody Użytkownika, Operator Portalu nie przekaże jego danych osobowych innym podmiotom, chyba że ujawnienie ich jest wymogiem prawnym.

3. Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (RODO) każdy Użytkownik ma prawo:

  1. Dostępu do swoich danych – może zadać pytanie czy i jakie dane są na jego temat przetwarzane
  2. Sprostowania swoich danych – może w każdym czasie zażądać aktualizacji bądź sprostowania danych
  3. Prawo do bycia zapomnianym – może zażądać usuniecie danych na swój temat, w tym usunięcia swojego konta z Portalu
  4. Prawo do ograniczenia przetwarzania – jeśli kwestionujecie Państwo prawidłowość danych, nie chcecie jednak aby zostały one usunięte lub Operator Portalu zamierza usunąć dane ale Wy je potrzebujecie do ochrony własnych roszczeń, a także w przypadku wniesienia sprzeciwu, na czas rozpatrywania tego sprzeciwu, możecie Państwo skorzystać z tego uprawnienia.
  5. Wycofać wyrażoną zgodę – możecie zażądać usunięcia danych podanych w swoim profilu lub samodzielnie usunąć te dane.
  6. Prawo do przeniesienia danych – możecie zażądać przeniesienia podanych na podstawie zgody lub w celu wykonania usług na Portalu danych do innego administratora
  7. Prawo do wniesienia sprzeciwu – jeśli przetwarzamy Państwa dane na podstawie naszego prawnie usprawiedliwionego interesu
  8. Jeśli nie jesteście Państwo zadowoleni ze sposobu w jaki Operator Portalu zrealizował Państwa uprawnienia, możecie złożyć skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych – w przyszłości Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

4. Jeżeli Użytkownik ma pytania dotyczące przetwarzania swoich danych osobowych może skontaktować się z Operatorem Portalu pisząc na adres e-mail: portal@sokrates-it.pl

5. Sokrates IT w ciągu miesiąca od otrzymania dyspozycji udzieli informacji o działaniach podjętych w związku z realizacją ww. praw.

6. W celu realizacji praw możemy weryfikować Użytkownika, aby jego dane nie zostały ujawnione osobie trzeciej.

II. JAKIE DANE O UŻYTKOWNIKACH PRZETWARZAMY, NA JAKIEJ PODSTAWIE JE PRZETWARZAMY, W JAKIM CELU ORAZ JAK DŁUGO?

1. Rejestracja w Portalu jest dobrowolna i wymaga podania:

  • nazwy Użytkownika,
  • adresu e-mail,
  • hasła.

2. Nazwa Użytkownika jest unikalnym identyfikatorem w Portalu i podobnie jak adres e-mail oraz hasło stanowią techniczny wymóg logowania się w serwisie (dane te przetwarzane są w związku ze świadczeniem usług na Portalu). Dane te można usunąć samodzielnie modyfikować lub usunąć w ustawieniach konta.

3. Podanie innych danych osobowych w profilu Użytkownika Portalu jest dobrowolne i podlega ochronie w zależności od ustawień.

4. Operator Portalu przetwarza również informacje z jakiego urządzenia (adres IP) oraz dokładną datę i godzinę rejestracji i logowania do Portalu. Dane te zbieramy w celu realizacji naszych uzasadnionych interesów – obrony przed roszczeniami a także ewentualnymi zapytaniami z Policji, Prokuratury bądź Sądów.

5. Danych logowanych automatycznie nie można usunąć. Dane te są okresowo archiwizowane i przechowywane. Niemniej po usunięciu Państwa konta danych logowania nie będzie można w żaden sposób powiązać z Państwa aktywnością na Portalu.

III. OCHRONA PRYWATNOŚCI CZYTELNIKA

1. Dane publicznie prezentowane wszystkim Użytkownikom:

  • nazwa Użytkownika
  • awatar
  • opis "o mnie"
  • podpis na forum

2. Dane, których prezentację Użytkownik Portalu może odblokować poprzez ustawienie opcji Profil publiczny:

  • adres e-mail
  • numery i adresy komunikatorów
  • adres strony domowej

3. Dane chronione przed niepowołanym dostępem, których podanie jest całkowicie dobrowolne oraz konieczne tylko i wyłącznie w celu skorzystania z bezpłatnej e-usługi zdalnej rejestracji w wybranej Bibliotece:

  • imię i nazwisko
  • numer telefonu
  • numer PESEL
  • numer i seria dowodu osobistego
  • adres zamieszkania
IV. OCHRONA PRYWATNOŚCI BIBLIOTEKI I JEJ PRZEDSTAWICIELI

1. Po Rejestracji, Konto Biblioteki będzie publicznie prezentowane wyłącznie po uzupełnieniu pól obowiązkowych w Profilu Biblioteki. Dane Biblioteki, których podanie jest wymagane to:

  • nazwa Biblioteki oraz jej nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Biblioteki
  • typ biblioteki
  • informacje o użytkowanym systemie bibliotecznym
  • NIP Biblioteki
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu

2. Operator Portalu może wykorzystywać dane osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu, do komunikacji z nią w celu zrealizowania swoich prawnie uzasadnionych interesów.

3. Dane i inne elementy opisujące Bibliotekę, które po zatwierdzeniu przez Operatora Portalu prezentowane są publicznie wszystkim Użytkownikom:

  • nazwa Biblioteki oraz jej nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Biblioteki
  • typ biblioteki
  • godziny pracy
  • "awatar"
  • podpis na forum
  • lokalizacja na mapie

4. Dane, których prezentację Biblioteka może zablokować poprzez ustawienie opcji "Profil zabezpieczony":

  • adres e-mail
  • numery i adresy komunikatorów
  • adres strony domowej

5. Dane chronione przed niepowołanym dostępem:

  • dane fakturowe, w tym NIP Biblioteki
  • informacje o użytkowanym systemie bibliotecznym
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu
V. OCHRONA PRYWATNOŚCI WYDAWCY I JEGO PRZEDSTAWICIELI

1. Po Rejestracji, Konto Wydawcy będzie publicznie prezentowane wyłącznie po uzupełnieniu pól obowiązkowych w Profilu Wydawcy. Dane Wydawcy, których podanie jest wymagane to:

  • nazwa Wydawcy oraz jego nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Wydawcy
  • NIP Wydawcy
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu (tzw. osoby kontaktowej)
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu

2. Operator Portalu może wykorzystywać dane osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu, do komunikacji z nią w celu zrealizowania swoich prawnie uzasadnionych interesów.

3. Dane i inne elementy opisujące Wydawcę, które po zatwierdzeniu przez Operatora Portalu prezentowane są publicznie wszystkim Użytkownikom:

  • nazwa Wydawcy oraz jego nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Wydawcy
  • "awatar"
  • podpis na forum

4. Dane, których prezentację Wydawca może zablokować poprzez ustawienie opcji "Profil zabezpieczony":

  • adres e-mail
  • numery i adresy komunikatorów
  • adres strony domowej

5. Dane chronione przed niepowołanym dostępem:

  • dane fakturowe, w tym NIP Wydawcy
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu
VI. ŁĄCZA DO INNYCH STRON, W TYM KATALOGÓW BIBLIOTECZNYCH

Portal agreguje łącza do katalogów internetowych Bibliotek, których zbiory zostały włączone do Portalu. Udostępnienie zbiorów oraz zasady ich rezerwacji, zamówień i wypożyczeń określone są w regulaminach Bibliotek.

VII. INFORMACJE GROMADZONE PRZEZ PORTAL

1. Portal wykorzystuje pliki cookies, które są przechowywane na komputerze Użytkownika i służą do zachowania preferencji zalogowanego Użytkownika oraz utrzymania zalogowanej sesji pomiędzy kolejnymi uruchomieniami komputera. Pliki te nie zawierają danych osobowych.

2. Aktywność Użytkowników może być przez Operatora Portalu analizowana i przetwarzana w celu podniesienia jakości oferowanych usług oraz zwiększania zadowolenia Użytkowników. W szczególności dotyczy to adresu IP, czasu trwania sesji klienta, wprowadzanych zapytań do pola wyszukiwarki, a także przeglądanych stron z opisami konkretnych opisów katalogowych.

VIII. ZMIANY W POLITYCE PRYWATNOŚCI

Operator zastrzega sobie prawo zmiany powyższej Polityki Prywatności poprzez opublikowanie nowej polityki prywatności na Portalu.

Niniejsza wersja Polityki Prywatności obowiązuje od dnia 25 maja 2018 roku.

KrakowCzyta.pl to portal, którego sercem jest olbrzymi katalog biblioteczny, zawierający setki tysięcy książek zgromadzonych w krakowskich bibliotekach miejskich. To miejsce promocji wydarzeń literackich i integracji społeczności skupionej wokół działań czytelniczych. Miejsce, w którym możemy szukać, rezerwować, recenzować, polecać i oceniać książki.

To społeczność ludzi, którzy kochają czytać i dyskutować o literaturze.
foo