Polityka prywatności

Polityka Prywatności stanowi integralną część Regulaminu Portalu w.bibliotece.pl.

I. KTO PRZETWARZA DANE OSOBOWE I JAKIE SĄ PRAWA UŻYTKOWNIKÓW?

1. Administratorem danych osobowych Użytkowników jest: Sokrates IT Grażyna Masadyńska z siedzibą w Poznaniu przy ul. Mołdawskiej 18, 61-614 Poznań, wpisany do ewidencji działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta Poznania w dniu 28.08.2009r. pod numerem 68070/2009r., NIP 972-030-65-07, REGON 301187340, adres e-mail: portal@sokrates-it.pl, zwana dalej ADO lub Operator Portalu.

2. ADO zabezpiecza dane Użytkowników przed nieuprawnionym udostępnieniem, zmianą lub usunięciem. Bez zgody Użytkownika, Operator Portalu nie przekaże jego danych osobowych innym podmiotom, chyba że ujawnienie ich jest wymogiem prawnym.

3. Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (RODO) każdy Użytkownik ma prawo:

  1. Dostępu do swoich danych – może zadać pytanie czy i jakie dane są na jego temat przetwarzane
  2. Sprostowania swoich danych – może w każdym czasie zażądać aktualizacji bądź sprostowania danych
  3. Prawo do bycia zapomnianym – może zażądać usuniecie danych na swój temat, w tym usunięcia swojego konta z Portalu
  4. Prawo do ograniczenia przetwarzania – jeśli kwestionujecie Państwo prawidłowość danych, nie chcecie jednak aby zostały one usunięte lub Operator Portalu zamierza usunąć dane ale Wy je potrzebujecie do ochrony własnych roszczeń, a także w przypadku wniesienia sprzeciwu, na czas rozpatrywania tego sprzeciwu, możecie Państwo skorzystać z tego uprawnienia.
  5. Wycofać wyrażoną zgodę – możecie zażądać usunięcia danych podanych w swoim profilu lub samodzielnie usunąć te dane.
  6. Prawo do przeniesienia danych – możecie zażądać przeniesienia podanych na podstawie zgody lub w celu wykonania usług na Portalu danych do innego administratora
  7. Prawo do wniesienia sprzeciwu – jeśli przetwarzamy Państwa dane na podstawie naszego prawnie usprawiedliwionego interesu
  8. Jeśli nie jesteście Państwo zadowoleni ze sposobu w jaki Operator Portalu zrealizował Państwa uprawnienia, możecie złożyć skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych – w przyszłości Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

4. Jeżeli Użytkownik ma pytania dotyczące przetwarzania swoich danych osobowych może skontaktować się z Operatorem Portalu pisząc na adres e-mail: portal@sokrates-it.pl

5. Sokrates IT w ciągu miesiąca od otrzymania dyspozycji udzieli informacji o działaniach podjętych w związku z realizacją ww. praw.

6. W celu realizacji praw możemy weryfikować Użytkownika, aby jego dane nie zostały ujawnione osobie trzeciej.

II. JAKIE DANE O UŻYTKOWNIKACH PRZETWARZAMY, NA JAKIEJ PODSTAWIE JE PRZETWARZAMY, W JAKIM CELU ORAZ JAK DŁUGO?

1. Rejestracja w Portalu jest dobrowolna i wymaga podania:

  • nazwy Użytkownika,
  • adresu e-mail,
  • hasła.

2. Nazwa Użytkownika jest unikalnym identyfikatorem w Portalu i podobnie jak adres e-mail oraz hasło stanowią techniczny wymóg logowania się w serwisie (dane te przetwarzane są w związku ze świadczeniem usług na Portalu). Dane te można usunąć samodzielnie modyfikować lub usunąć w ustawieniach konta.

3. Podanie innych danych osobowych w profilu Użytkownika Portalu jest dobrowolne i podlega ochronie w zależności od ustawień.

4. Operator Portalu przetwarza również informacje z jakiego urządzenia (adres IP) oraz dokładną datę i godzinę rejestracji i logowania do Portalu. Dane te zbieramy w celu realizacji naszych uzasadnionych interesów – obrony przed roszczeniami a także ewentualnymi zapytaniami z Policji, Prokuratury bądź Sądów.

5. Danych logowanych automatycznie nie można usunąć. Dane te są okresowo archiwizowane i przechowywane. Niemniej po usunięciu Państwa konta danych logowania nie będzie można w żaden sposób powiązać z Państwa aktywnością na Portalu.

III. OCHRONA PRYWATNOŚCI CZYTELNIKA

1. Dane publicznie prezentowane wszystkim Użytkownikom:

  • nazwa Użytkownika
  • awatar
  • opis "o mnie"
  • podpis na forum

2. Dane, których prezentację Użytkownik Portalu może odblokować poprzez ustawienie opcji Profil publiczny:

  • adres e-mail
  • numery i adresy komunikatorów
  • adres strony domowej

3. Dane chronione przed niepowołanym dostępem, których podanie jest całkowicie dobrowolne oraz konieczne tylko i wyłącznie w celu skorzystania z bezpłatnej e-usługi zdalnej rejestracji w wybranej Bibliotece:

  • imię i nazwisko
  • numer telefonu
  • numer PESEL
  • numer i seria dowodu osobistego
  • adres zamieszkania
IV. OCHRONA PRYWATNOŚCI BIBLIOTEKI I JEJ PRZEDSTAWICIELI

1. Po Rejestracji, Konto Biblioteki będzie publicznie prezentowane wyłącznie po uzupełnieniu pól obowiązkowych w Profilu Biblioteki. Dane Biblioteki, których podanie jest wymagane to:

  • nazwa Biblioteki oraz jej nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Biblioteki
  • typ biblioteki
  • informacje o użytkowanym systemie bibliotecznym
  • NIP Biblioteki
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu

2. Operator Portalu może wykorzystywać dane osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu, do komunikacji z nią w celu zrealizowania swoich prawnie uzasadnionych interesów.

3. Dane i inne elementy opisujące Bibliotekę, które po zatwierdzeniu przez Operatora Portalu prezentowane są publicznie wszystkim Użytkownikom:

  • nazwa Biblioteki oraz jej nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Biblioteki
  • typ biblioteki
  • godziny pracy
  • "awatar"
  • podpis na forum
  • lokalizacja na mapie

4. Dane, których prezentację Biblioteka może zablokować poprzez ustawienie opcji "Profil zabezpieczony":

  • adres e-mail
  • numery i adresy komunikatorów
  • adres strony domowej

5. Dane chronione przed niepowołanym dostępem:

  • dane fakturowe, w tym NIP Biblioteki
  • informacje o użytkowanym systemie bibliotecznym
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Biblioteki w Portalu
V. OCHRONA PRYWATNOŚCI WYDAWCY I JEGO PRZEDSTAWICIELI

1. Po Rejestracji, Konto Wydawcy będzie publicznie prezentowane wyłącznie po uzupełnieniu pól obowiązkowych w Profilu Wydawcy. Dane Wydawcy, których podanie jest wymagane to:

  • nazwa Wydawcy oraz jego nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Wydawcy
  • NIP Wydawcy
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu (tzw. osoby kontaktowej)
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu

2. Operator Portalu może wykorzystywać dane osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu, do komunikacji z nią w celu zrealizowania swoich prawnie uzasadnionych interesów.

3. Dane i inne elementy opisujące Wydawcę, które po zatwierdzeniu przez Operatora Portalu prezentowane są publicznie wszystkim Użytkownikom:

  • nazwa Wydawcy oraz jego nazwa skrócona
  • dane teleadresowe Wydawcy
  • "awatar"
  • podpis na forum

4. Dane, których prezentację Wydawca może zablokować poprzez ustawienie opcji "Profil zabezpieczony":

  • adres e-mail
  • numery i adresy komunikatorów
  • adres strony domowej

5. Dane chronione przed niepowołanym dostępem:

  • dane fakturowe, w tym NIP Wydawcy
  • imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu
  • adres e-mail i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za Profil Wydawcy w Portalu
VI. ŁĄCZA DO INNYCH STRON, W TYM KATALOGÓW BIBLIOTECZNYCH

Portal agreguje łącza do katalogów internetowych Bibliotek, których zbiory zostały włączone do Portalu. Udostępnienie zbiorów oraz zasady ich rezerwacji, zamówień i wypożyczeń określone są w regulaminach Bibliotek.

VII. INFORMACJE GROMADZONE PRZEZ PORTAL

1. Portal wykorzystuje pliki cookies, które są przechowywane na komputerze Użytkownika i służą do zachowania preferencji zalogowanego Użytkownika oraz utrzymania zalogowanej sesji pomiędzy kolejnymi uruchomieniami komputera. Pliki te nie zawierają danych osobowych.

2. Aktywność Użytkowników może być przez Operatora Portalu analizowana i przetwarzana w celu podniesienia jakości oferowanych usług oraz zwiększania zadowolenia Użytkowników. W szczególności dotyczy to adresu IP, czasu trwania sesji klienta, wprowadzanych zapytań do pola wyszukiwarki, a także przeglądanych stron z opisami konkretnych opisów katalogowych.

VIII. ZMIANY W POLITYCE PRYWATNOŚCI

Operator zastrzega sobie prawo zmiany powyższej Polityki Prywatności poprzez opublikowanie nowej polityki prywatności na Portalu.

Niniejsza wersja Polityki Prywatności obowiązuje od dnia 25 maja 2018 roku.

KrakowCzyta.pl to portal, którego sercem jest olbrzymi katalog biblioteczny, zawierający setki tysięcy książek zgromadzonych w krakowskich bibliotekach miejskich. To miejsce promocji wydarzeń literackich i integracji społeczności skupionej wokół działań czytelniczych. Miejsce, w którym możemy szukać, rezerwować, recenzować, polecać i oceniać książki.

To społeczność ludzi, którzy kochają czytać i dyskutować o literaturze.
Laureatką II edycji Nagrody Żółtej Ciżemki za książkę dla dzieci i młodzieży została Eliza Piotrowska. Jej książka „Wojtek. Żołnierz bez munduru”, wydana przez Wydawnictwo Świętego Wojciecha, została wybrana spośród 101 tytułów zgłoszonych do konkursu. Zwyciężczyni otrzymała statuetkę oraz nagrodę w wysokości 25 000 zł, ufundowaną przez Prezydenta Miasta Krakowa. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagrody odbyło się 14 czerwca w Sali Fontany w Klubie Dziennikarzy „Pod Gruszką”. • Biblioteka Kraków za cel ustanowienia Nagrody Żółtej Ciżemki przyjęła uhonorowanie najp­iękn­iejs­zych­ i najbardziej wartościowych polskich wydawnictw adresowanych do młodszych czytelników. Poprzez tę inicjatywę wyróżniamy tych rodzimych autorów, ilustratorów, grafików, dzięki którym literatura może wciąż silnie oddziaływać na wszechstronny rozwój dzieci i młodzieży, a przy tym przynosić im intelektualną, emocjonalną i estetyczną przyjemność z obcowania ze światem dobrej książki. • Do etapu finałowego, Kapituła w składzie: dr Stanisław Dziedzic, prof. dr hab. Alicja Baluch, Marcin Bruchnalski, Izabela Ronkiewicz-Brągiel, dr Anna Skoczek oraz dr hab. Katarzyna Wądolny-Tatar, nominowała pięć tytułów: • Grzegorz Gortat, il. Marianna Sztyma, „Moje cudowne dzieciństwo w Aleppo”, Bajka, Warszawa 2017. • 📗 Zuzanna Orlińska, „Z Bożej łaski Jadwiga, król”, Wydawnictwo Literatura, Łódź 2017. • 📘 Eliza Piotrowska, il. Eliza Piotrowska, „Wojtek. Żołnierz bez munduru”, Wydawnictwo św. Wojciecha, Poznań 2017. • 📙 Magdalena Tulli, il. Alicja Rose, „Ten i tamten las”, Wilk & Król Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2017. • 📒 Agnieszka Zimnowodzka, il. Małgorzata Kwapińska, „Historie zamiecione pod dywan”, Wydawnictwo Kocur Bury, Łódź 2017. • . • Fragment laudacji prof. Alicji Baluch, członka Kapituły Nagrody • (…) Wojtek, żołnierz bez munduru, to najsławniejszy niedźwiedź na świecie. Książka o nim należy do serii edukacyjnych w najlepszym znaczeniu tego słowa. Uczy historii, ale i właściwych postaw, zachowań i reakcji. Na tekst książki składa się pierwszoosobowa narracja niedźwiadka żołnierza, świadka prawdziwych zdarzeń, który przytacza zapamiętane dialogi i monologi postaci. Narracja naśladuje mowę Wojtka poprzez krótkie i proste zdania; można się domyślać, że ton głosu jest chrapliwy jak to u niedźwiedzi bywa. Tytuły rozdziałów równie krótkie, najczęściej jednosłowne, są wyraziste i znaczące: Tata, Złość, Monte Casino, Pamięć… Pierwszy rozdział zaczyna się od słów: Mam na imię Wojtek, które skierowane są do czytelników. Ostatni rozdział kończą te same słowa, tym razem skierowane do kolegów niedźwiedzi w edynburskim ZOO. To znakomita rama opowieści! Przedstawione zdarzenia pełne przygodowych napięć, ale i historycznych faktów, uzupełnia obrazowa mapka ukazująca wojenny szlak Armii Andersa. Słowniczek składający się z ośmiu haseł wyjaśnia co potrzeba. (…). • Całość dziełka jest wyjątkowo udana. Moim zdaniem stanowi wzór dobrej książeczki dla dzieci, która zaprasza je do zabawy: pooglądaj obrazki, posłuchaj, przeczytaj, pokaż jak misiu chodzi, dowiedz się o ważnych faktach z czasu II wojny światowej, zaglądnij do słowniczka i popatrz na mapę, wybierz się do parku Jordana w Krakowie i oglądnij pomnik dzielnego Wojtka… Możesz nawet podarować kamiennemu niedźwiadkowi kwiatek lub objechać tryumfalnie ten pomnik na rowerku, uciesz się, że przeżyłeś wspaniałą przygodę literacką i pomartw się troszkę losem misia, który musiał zostać w szkockim ZOO. • Z tych wszystkich powodów książka ta zasługuje na nagrodę za tekst literacki i oprawę plastyczną autorstwa Elizy Piotrowskiej. I na koniec ważna sprawa: książka Piotrowskiej została wydana w roku 2017, trafiła do konkursu Nagrody Żółtej Ciżemki i otrzymała najwyższe wyróżnienie – I miejsce w konkursie w roku 2018 w stulecie Niepodległości Polski. Brawo! • [Obraz]
W poszukiwaniu zaginionych pocztówek • Za oknem prawdziwe lato, a do wakacji zostało jeszcze trochę czasu. W oczekiwaniu na upragniony odpoczynek zachęcam, by sięgnąć po kolejną książkę Beaty Sarnowskiej "Tajemnica krakowskich pocztówek" i wyruszyć w niezwykłą podróż po Krakowie. Autorka wraz z ilustratorem Arturem Nowickim przygotowała książkę questingową, mającą formę gry terenowej. • Przewodnikami staje się czwórka przyjaciół z Olsztyna: Kama, Zuza, Krzysiek i Wojtek, którzy razem z dziadkiem Jankiem przyjechali na kilka dni do Krakowa, by poznać i zwiedzić miasto oraz wziąć udział w przyjęciu urodzinowym znajomego dziadka. Nie byłoby w tym nic wyjątkowego, gdyby nie nagłe złe samopoczucie dziadka, jego pobyt w szpitalu i tajemnicze zniknięcie cennej kolekcji pocztówek, która miała być prezentem urodzinowym. Bohaterowie muszą zmierzyć się z nieoczekiwaną sytuacją. Postanawiają odnaleźć skradzione pocztówki, ale nie będzie to takie proste. Muszą rozwiązać szereg zagadek, odnaleźć tropy, poznać tajemnicze osoby, niezwykłe miejsca i fascynujące legendy, a na dodatek mają niewiele czasu. Odwiedzają mniej znane miejsca, o których często turyści zapominają lub nie wiedzą. O które miejsca chodzi? Czy bohaterowie pokonają wszystkie przeciwności? O tym przekonacie się czytając historię i podążając śladami rówieśników. • Książka jest dynamiczna, pełna zwrotów akcji, a przy tym napisana lekkim i zrozumiałym językiem. Autorka zaprezentowała krakowskie zabytki i legendy, o których można opowiedzieć najmłodszym, w niezwykle interesujący sposób. Dopełnienie stanowią współczesne fotografie Krakowa, w które zostały wklejone ilustracje cenionego rysownika Artura Nowickiego. Dla dzieci jest to dowód, że opisywane miejsca istnieją i można je zobaczyć. • Wydawnictwo Skrzat przygotowało nietypowy przewodnik po Krakowie, uzupełniony planem miasta z zaznaczonymi miejscami odwiedzanymi przez Kamę i jej przyjaciół. Książkę polecają magazyny dla dzieci, portale internetowe dla rodziców oraz Biblioteka Kraków. Nie pozostaje nic innego, jak wypożyczyć książkę i wyruszyć z rodzicami w dete­ktyw­isty­czną­ podróż po Krakowie. • Paulina Knapik • Biblioteka Kraków
foo