Chłopiec na szczycie góry

Tytuł oryginalny:
Boy at the top of the mountain
Autor:
John Boyne
Tłumacz:
Tomasz Misiak ...
Lektor:
Krzysztof Plewako-Szczerbiński
Wyd. w latach:
2017 - 2018
Wydane w seriach:
Czytak Larix
Czytak Larix 21663-21684
ISBN:
978-83-7674-587-9, 978-83-7674-837-5
978-83-7674-587
Autotagi:
audiobooki
druk
książki
powieści
proza
Więcej informacji...
4.1 (10 głosów)

Autor bestsellerowego, doskonale przyjętego przez czytelników Chłopca w pasiastej piżamie po raz kolejny zaskakuje i wzrusza!

Kiedy mały Pierrot zostaje sierotą, zmuszony jest opuścić rodzinny dom w Paryżu i rozpocząć nowe życie ze swoją ciotką Beatrix - służącą w zamożnej austriackiej rodzinie. Jest rok 1935, a druga wojna światowa zbliża się wielkimi krokami. Miejsce, do którego trafia chłopiec nie jest zwykłym domem. To Berghof, rezydencja Adolfa Hitlera.

Pierrot szybko zostaje wzięty pod skrzydła Hitlera i wrzucony do coraz bardziej niebezpiecznego nowego świata: świata terroru, tajemnic i zdrady, z którego nigdy nie będzie w stanie uciec…

Więcej...
Wypożycz w krakowskiej bibliotece
Dostęp online
Dodaj link
Recenzje
  • Fenomenalna! Świetnie napisana i niezwykle wciągająca. To jedna z tych książek, które po zamknięciu żyją jeszcze długo gdzieś z tyłu głowy. • Piękne i zarazem smutne opowiadanie o tym jak łatwo zmanipulować umysł młodego człowieka, zaimponować i wmówić, że czarne jest białe. • Bardzo podobało mi się stwierdzenie, ze zło i dobro nie zależy od punktu odniesienia.
  • Książka ponoć dająca do myślenia.... no nie wiem... nie lubię książek, w których fikcja miesza się z faktami tylko dla efektu "myślenia".
  • John Boyne poraz kolejny powraca w swej książce do tematu II Wojny Światowej. Tym razem nie ukazuje czytelnikowi w sposób bezpośredni tematu masowego ludobójstwa , a zwraca uwagę na moralność i zepsucie twórców nazistowskiej "machiny zagłady". Głównym bohaterem powieści jest mały Pierrot. Po śmierci rodziców trafia pod opiekę swojej ciotki Beatrix. Beatrix jest służącą w Berghof, jednej z górskich rezydencji Adolfa Hitlera. Chłopiec bardzo szybko ulega wpływom nazistowskiego przywódcy i zmienia się nie do poznania... • CHŁOPIEC NA SZCZYCIE GÓRY to wzruszająca, niepokojąco realistyczna opowieść o ludzkim zepsuciu, uległości i brutalności współczesnego świata. Polecam gorąco.
Dyskusje

Brak wątków

Przejdź do forum
Nikt jeszcze nie obserwuje nowych recenzji tego dzieła.
Opis
Inne tytuły:Stay where are and then leave The Boy the Top of Mountain, 21666
Autor:John Boyne
Tłumaczenie:Tomasz Misiak Jacek Spólny
Lektor:Krzysztof Plewako-Szczerbiński
Wydawcy:Replika Aleksander Szabliński (2017-2018) Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix (2017-2018) IBUK Libra (2017) Legimi (2017) NASBI (2017)
Serie wydawnicze:Czytak Larix Czytak Larix 21663-21684
ISBN:978-83-7674-587-9 978-83-7674-837-5 978-83-7674-587
Autotagi:audiobooki beletrystyka CD czytak dokumenty elektroniczne druk DVD e-booki epika książki literatura literatura piękna MP3 nagrania powieści proza zasoby elektroniczne
Powyżej zostały przedstawione dane zebrane automatycznie z treści 21 rekordów bibliograficznych, pochodzących
z bibliotek lub od wydawców. Nie należy ich traktować jako opisu jednego konkretnego wydania lub przedmiotu.
Okładki
Kliknij na okładkę żeby zobaczyć powiększenie lub dodać ją na regał.
KrakowCzyta.pl to portal, którego sercem jest olbrzymi katalog biblioteczny, zawierający setki tysięcy książek zgromadzonych w krakowskich bibliotekach miejskich. To miejsce promocji wydarzeń literackich i integracji społeczności skupionej wokół działań czytelniczych. Miejsce, w którym możemy szukać, rezerwować, recenzować, polecać i oceniać książki.

To społeczność ludzi, którzy kochają czytać i dyskutować o literaturze.
Weź udział w konkursie i zdobądź tytuł „Czytelnika Roku 2020”. Wypożyczaj książki i audiobooki w Filiach Biblioteki Kraków, zbieraj pieczątki w „Paszporcie Czytelnika” i bierz udział w wydarzeniach, za które zdobędziesz dodatkowe punkty. Do wygrania m.in. czytniki e-booków, książki i gry planszowe, karty podarunkowe i zaproszenia na wydarzenia kulturalne. • Konkurs trwa od 3 lutego do 31 grudnia 2020 roku. Czytelnikiem Roku w danej kategorii zostanie osoba, która zgromadzi największą liczbę pieczątek (punktów). •   •   • ➡ Zapoznaj się z REGULAMINEM •   •   • Najważniejsze informacje: • Uczestnikiem Konkursu staniesz się po podpisaniu i złożeniu Karty Zgłoszenia w dowolnej Filii Biblioteki Kraków. W zamian otrzymasz „Paszport Czytelnika”, w którym będziesz zbierać pieczątki. •   • Za każdy egzemplarz książki lub audiobook, zwrócony w czasie trwania Konkursu, otrzymasz 1 pieczątkę. •   • Po zdobyciu 50 pieczątek za wypożyczone książki i audiobooki, będziesz mógł odebrać prezent – niespodziankę. Po odbiór zgłoś się (wraz z „Paszportem”) do Działu Metodycznego i Projektów Biblioteki Kraków. •   • Po odebraniu prezentu – niespodzianki, kontynuujesz zbieranie pieczątek aż do momentu zakończenia Konkursu. •   • Dodatkowe pieczątki możesz zdobyć za udział w wydarzeniach bibliotecznych. Ich listę znajdziesz w „Paszporcie”. •   • Jeżeli zbierzesz komplet pieczątek, poproś w dowolnej Filii o kolejny „Paszport” i kontynuuj zbieranie punktów. •   • W przypadku zagubienia „Paszportu” nie wydajemy duplikatu. Możesz otrzymać nowy egzemplarz „Paszportu”, ale pieczątki musisz zbierać od nowa. Stemple z zagubionego „Paszportu” nie będą brane pod uwagę. •   • Po zakończeniu Konkursu, „Paszport Czytelnika” z zebranymi pieczątkami należy złożyć w dniach 4-20 stycznia 2021 r, w Dziale Metodycznym i Projektów Biblioteki Kraków (pl. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 3, pokój 126, tel. 12 61-89-126, od pn. do pt. w godz. 8.00-15.00). •   • Wyniki Konkursu i tytuł „Czytelnika Roku 2020” ogłosimy podczas gali finałowej. •   •   • 🔹 KATEGORIE WIEKOWE • I kategoria – czytelnicy od 6 do 9 lat, • II kategoria – czytelnicy od 10 do 15 lat, • III kategoria – czytelnicy od 16 do 25 lat, • IV kategoria – czytelnicy powyżej 25. roku życia. •   •   • 🔹 NAGRODY SPECJALNE • Nagroda i tytuł „Czytającego Rodzica” przysługuje rodzicowi lub opiekunowi prawnemu dziecka w wieku do 5 lat. Otrzyma ją rodzic, który zdobył największą liczbę pieczątek za książki przeczytane dziecku. •   • Nagrodę i tytuł „Zaczytanego Seniora” otrzyma czytelnik Biblioteki Kraków powyżej 70. roku życia, który zdobył największą liczbę pieczątek. •   •   • PARTNERZY: KrakówCzyta.pl, Galeria Bronowice, Teatr Stu, PocketBook, Wydawnictwo Literackie, Kraków Miasto Literatury UNESCO • PATRONAT MEDIALNY: lovekrakow.pl, Czas Dzieci •   •   • >< [Obraz]
foo