Michał i 38

Autor:
Rafał Witek
Wydawcy:
Legimi (2020)
NASBI (2020)
Wydawnictwo Literatura (2018-2020)
IBUK Libra (2018)
Wydane w seriach:
Z Parasolem
ISBN:
978-83-7672-579-6, 978-83-7672-836-0
Autotagi:
dokumenty elektroniczne
druk
e-booki
Więcej informacji...
5.0

Jak pokonać nieśmiałość, zdobyć 38 koleżanek i doprowadzić kumpla do szału? Wystarczy zapisać się na chór. Tak przynajmniej zrobił dziewięcioletni Michał. Wprawdzie jego plan był zupełnie inny, ale plany są jak buty – zawsze można je zmienić. I przeżyć dzięki temu niespodziewaną przygodę. PS Chór podobny do opisanego w tej książce naprawdę istnieje. Nazywa się MILLE VOCI i działa na warszawskim Grochowie. Kto chce, niech go odwiedzi! Fragment Fragment
Więcej...
Wypożycz w krakowskiej bibliotece
Dostęp online
Dodaj link
Recenzje
  • Biblioteka Kraków otrzymała od Wydawnictwa Literatura kilkanaście książek wydanych w roku 2018. Przeglądając ten zbiór zainteresowałam się jedną z nich. Na okładce znalazła się cyfra 38, w jej wnętrzu twarze dziewczyn, a obok przerażony, samotny chłopiec. Na odwrocie okładki znalazło się zdanie: Jak pokonać nieśmiałość, zdobyć 38 koleżanek i doprowadzić kumpla do szału? Nie pozostało nic innego, jak zajrzeć do środka i przekonać się, o czym właściwie napisał Rafał Witek, laureat wielu nagród literackich, w książce Michał i 38. • Bohaterem jest tytułowy Michał, brat Marianki i miłośnik pociągów. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie szalona decyzja chłopca, który dla swojej pasji jest w stanie się poświęcić i... zapisać na chór. Spotkania odbywają się dwa razy w tygodniu w oddalonej od centrum dzielnicy. Oznacza to, że będzie mógł podróżować 38 przystanków zarówno metrem, jak i tramwajem. Na pierwszym spotkaniu okazuje się jednak, że realizacja marzeń będzie wyzwaniem dla Michała. Z natury nieśmiały znajdzie się w towarzystwie wielu dziewczynek, w dodatku będzie musiał wziąć udział w przesłuchaniu i zaśpiewać przed panią Karoliną. Czy chłopiec poradzi sobie z tym wyzwaniem i zostanie w chórze? Czy pokona nieśmiałość i zaśpiewa solo na ważnym koncercie? Jeżeli jesteście ciekawi, jak zakończy się przygoda z chórem, odsyłam Was do książki. • Inspiracją dla Rafała Witka była działalność warszawskiego chóru Mille • Voci, który obecnie liczy blisko 100 dzieci. Znaczną część ich repertuaru stanowią utwory włoskiego chóru Piccolo Coro Mariele Ventre dell’Antoniano, którego fanką jest również mama Michała i Marianki. Czytając książkę dzieci obserwują wewnętrzną przemianę bohatera, jego walkę z nieśmiałością, strachem przed występami publicznymi oraz ciekawością 38 dziewczyn, a przy tym śmieją się z sytuacji i przygód bohaterów. Opowiadanie świetnie uzupełniają ilustracje Joanny Kłos, które oddają emocje, są dynamiczne i wielobarwne. Warto zwrócić również uwagę na wyklejkę. Znalazły się tam czarno-białe twarze koleżanek bohatera, które mogą nieco przerażać, ponieważ wszystkie uchwycone zostały w momencie śpiewu. Książka o realizacji marzeń, przyjaźni, rozwijaniu zainteresowań, integracji, której nie powinno zabraknąć w domowej bibliotece. • Paulina Knapik • Biblioteka Kraków
Dyskusje

Brak wątków

Przejdź do forum
Nikt jeszcze nie obserwuje nowych recenzji tego dzieła.
Opis
Inne tytuły:Michał i trzydzieści osiem
Autor:Rafał Witek
Ilustracje:Joanna Kłos
Wydawcy:Legimi (2020) NASBI (2020) Wydawnictwo Literatura (2018-2020) IBUK Libra (2018)
Serie wydawnicze:Z Parasolem
ISBN:978-83-7672-579-6 978-83-7672-836-0
Autotagi:dokumenty elektroniczne druk e-booki epika książki literatura literatura piękna powieści proza zasoby elektroniczne
Powyżej zostały przedstawione dane zebrane automatycznie z treści 4 rekordów bibliograficznych, pochodzących
z bibliotek lub od wydawców. Nie należy ich traktować jako opisu jednego konkretnego wydania lub przedmiotu.
Okładki
Kliknij na okładkę żeby zobaczyć powiększenie lub dodać ją na regał.
KrakowCzyta.pl to portal, którego sercem jest olbrzymi katalog biblioteczny, zawierający setki tysięcy książek zgromadzonych w krakowskich bibliotekach miejskich. To miejsce promocji wydarzeń literackich i integracji społeczności skupionej wokół działań czytelniczych. Miejsce, w którym możemy szukać, rezerwować, recenzować, polecać i oceniać książki.

To społeczność ludzi, którzy kochają czytać i dyskutować o literaturze.
Weź udział w konkursie i zdobądź tytuł „Czytelnika Roku 2020”. Wypożyczaj książki i audiobooki w Filiach Biblioteki Kraków, zbieraj pieczątki w „Paszporcie Czytelnika” i bierz udział w wydarzeniach, za które zdobędziesz dodatkowe punkty. Do wygrania m.in. czytniki e-booków, książki i gry planszowe, karty podarunkowe i zaproszenia na wydarzenia kulturalne. • Konkurs trwa od 3 lutego do 31 grudnia 2020 roku. Czytelnikiem Roku w danej kategorii zostanie osoba, która zgromadzi największą liczbę pieczątek (punktów). •   •   • ➡ Zapoznaj się z REGULAMINEM •   •   • Najważniejsze informacje: • Uczestnikiem Konkursu staniesz się po podpisaniu i złożeniu Karty Zgłoszenia w dowolnej Filii Biblioteki Kraków. W zamian otrzymasz „Paszport Czytelnika”, w którym będziesz zbierać pieczątki. •   • Za każdy egzemplarz książki lub audiobook, zwrócony w czasie trwania Konkursu, otrzymasz 1 pieczątkę. •   • Po zdobyciu 50 pieczątek za wypożyczone książki i audiobooki, będziesz mógł odebrać prezent – niespodziankę. Po odbiór zgłoś się (wraz z „Paszportem”) do Działu Metodycznego i Projektów Biblioteki Kraków. •   • Po odebraniu prezentu – niespodzianki, kontynuujesz zbieranie pieczątek aż do momentu zakończenia Konkursu. •   • Dodatkowe pieczątki możesz zdobyć za udział w wydarzeniach bibliotecznych. Ich listę znajdziesz w „Paszporcie”. •   • Jeżeli zbierzesz komplet pieczątek, poproś w dowolnej Filii o kolejny „Paszport” i kontynuuj zbieranie punktów. •   • W przypadku zagubienia „Paszportu” nie wydajemy duplikatu. Możesz otrzymać nowy egzemplarz „Paszportu”, ale pieczątki musisz zbierać od nowa. Stemple z zagubionego „Paszportu” nie będą brane pod uwagę. •   • Po zakończeniu Konkursu, „Paszport Czytelnika” z zebranymi pieczątkami należy złożyć w dniach 4-20 stycznia 2021 r, w Dziale Metodycznym i Projektów Biblioteki Kraków (pl. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 3, pokój 126, tel. 12 61-89-126, od pn. do pt. w godz. 8.00-15.00). •   • Wyniki Konkursu i tytuł „Czytelnika Roku 2020” ogłosimy podczas gali finałowej. •   •   • 🔹 KATEGORIE WIEKOWE • I kategoria – czytelnicy od 6 do 9 lat, • II kategoria – czytelnicy od 10 do 15 lat, • III kategoria – czytelnicy od 16 do 25 lat, • IV kategoria – czytelnicy powyżej 25. roku życia. •   •   • 🔹 NAGRODY SPECJALNE • Nagroda i tytuł „Czytającego Rodzica” przysługuje rodzicowi lub opiekunowi prawnemu dziecka w wieku do 5 lat. Otrzyma ją rodzic, który zdobył największą liczbę pieczątek za książki przeczytane dziecku. •   • Nagrodę i tytuł „Zaczytanego Seniora” otrzyma czytelnik Biblioteki Kraków powyżej 70. roku życia, który zdobył największą liczbę pieczątek. •   •   • PARTNERZY: KrakówCzyta.pl, Galeria Bronowice, Teatr Stu, PocketBook, Wydawnictwo Literackie, Kraków Miasto Literatury UNESCO • PATRONAT MEDIALNY: lovekrakow.pl, Czas Dzieci •   •   • >< [Obraz]
foo