Przewodnik odkwaszania organizmu:

wpływ żywności na Twój bilans kwasowo-zasadowy

Tytuł oryginalny:
Acid alkaline food guide
Autorzy:
Susan E. Brown
Larry Trivieri
Tłumacz:
Katarzyna Liszyk
Wydawca:
Wydawnictwo Vital (2015)
ISBN:
978-83-64278-62-4
Autotagi:
druk
książki
poradniki

Prawidłowe odżywianie jest jedną z kluczowych kwestii dobrej kondycji naszego umysłu i ciała, a spożywanie produktów, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową może stanowić przyczynę wielu chorób, takich jak osteoporoza, niedoczynność tarczycy czy nadciśnienie. Dlatego jedno z najbardziej ekscytujących odkryć żywieniowych dotyczy wpływu jaki rożne pokarmy wywierają na pH organizmu. Niektóre zakwaszają go, podczas gdy inne działają jak czynniki alkaliczne, które neutralizują szkodliwe kwasy. Książka odnosi się nie tylko do pojedynczych produktów spożywczych, takich jak warzywa czy owoce, ale zawiera także popularne kombinacje potraw, a nawet często spotykane dania typu fast food. W każdym z tych przypadków dowiesz się, czy dany pokarm jest zakwaszający czy alkalizujący i będziesz mógł sprawdzić w jakim stopniu oddziałuje on na organizm. Ramki z dodatkowymi informacjami wplecione w tekst, dzięki zawartym w nich wskazówkom, pozwolą Ci dokonywać jeszcze lepszych wyborów żywieniowych. Autorzy prezentują proste metody oceny stopnia zakwaszenia własnego organizmu oraz sposoby szybkiego odkwaszania, a ich zastosowanie gwarantuje pozbycie się wielu dolegliwości. Podręcznik również obala mity na temat równowagi pH, a także udziela cennych wskazówek dotyczących suplementacji. Wszystkie zaprezentowane w książce dane powstały w oparciu o badania przeprowadzone specjalnie, by wykazać wpływ poszczególnych pokarmów na równowagę kwasowo-zasadową ciała. Zakwaszenie - ukryta przyczyna większości chorób.
Więcej...
Wypożycz w krakowskiej bibliotece
Dostęp online
Brak zasobów elektronicznych
dla wybranego dzieła.
Dodaj link
Recenzje
  • Zdrowa dieta jest od wieków jedną z kluczowych zasad zdrowego życia. Pozwala utrzymać kondycję, zdrowie i witalność. Jest też niezbędna do regeneracji, zwalczania chorób czy odkwaszaniu organizmu. Dlatego ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. W utrzymaniu tej równowagi biorą udział m.in. nerki czy płuca. Konsekwencją zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są choroby jak niedoczynność tarczycy czy osteoporoza. Towarzyszyć im mogą obniżenie odporności czy zmęczenie. • Przewodnik odkwaszania organizmu dr Susan E. Brown i Larry’ego Trivieri Jra to pozycja dotycząca głośnego ostatnio tematu – zakwaszenia organizmu. Autorzy pokazują, co może spowodować ten proces i czym on grozi. Mówią też o tym, że nie jest to nowoczesny wymysł, lecz wiedza od dawna znana i przekazywana. • W książce znajdziemy dwie części. Pierwsza z nich dotyczy teorii na temat równowagi kwasowo-zasadowej. Pokazane są konsekwencje zaburzeń, sposoby na zbadanie pH, a także informacje o tym, jak odczytywać i rozumieć tabele żywieniowe. Przedstawiono tu historię badań, zainteresowań i odkryć związanych z równowagą kwasowo-zasadową. Autorzy zaprezentowali też błędny w myśleniu o tym zjawisku. • Mimo że twórcy powodują się tu na różnych badaczy, przywołują naukowe dowody, książka nie jest naszpikowana specjalistycznymi informacjami. Są one zarysowane, skrócone i precyzyjne. Treść związana z tą częścią zajmuje nieco ponad 80 stron. Nie jest to wiele, dlatego warto przez nie przebrnąć, by zrozumieć, o co chodzi. • Druga część książki to tabele. W pozycji umieszczono tabele produktów według kategorii. Są dokładne – na przykład dział serów zawiera kilka najczęstszych gatunków, tak samo inne kategorie. Do każdego produktu przypisano ciemną kratką jego właściwość. Tabele są proste w obsłudze, dokładne i obszerne – to mocna strona tego poradnika. • Całości dopełniają końcowe rozdziały – słowniczek, wyczerpująca bibliografia, informacje o suplementach i testach do pomiaru pH oraz biografie autorów. • Przewodnik jest interesujący głównie ze względu na temat, który porusza. Część informacyjna jest krótka, ale treściwa. Mocną stroną tej pozycji jest to, że zawiera tak bogate tabele. To może przyciągnąć część osób. Ogólnie jednak nie jest to książka dla wszystkich. Na pewno spodoba się tym, którzy bardzo dbają o swoje zdrowie i chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat odkwaszania. Przyda się też osobom, które zwracają uwagę na to, co jedzą. Podsumowując: dla ciekawskich, bo inni raczej po tę pozycję nie sięgną.
Dyskusje

Brak wątków

Przejdź do forum
Nikt jeszcze nie obserwuje nowych recenzji tego dzieła.
Okładki
Kliknij na okładkę żeby zobaczyć powiększenie lub dodać ją na regał.
KrakowCzyta.pl to portal, którego sercem jest olbrzymi katalog biblioteczny, zawierający setki tysięcy książek zgromadzonych w krakowskich bibliotekach miejskich. To miejsce promocji wydarzeń literackich i integracji społeczności skupionej wokół działań czytelniczych. Miejsce, w którym możemy szukać, rezerwować, recenzować, polecać i oceniać książki.

To społeczność ludzi, którzy kochają czytać i dyskutować o literaturze.
W hali odlotów Międ­zyna­rodo­wego­ Portu Lotniczego im. Jana Pawła II Kraków-Balice został uruchomiony biblioteczny regał – Airport Library! To kolejny wspólny projekt z Centrum Edukacji Lotniczej (CEL) Kraków Airport! Airport Library, czyli Odlotowa Biblioteka to bezpłatny samoobsługowy regał, z którego mogą korzystać pasażerowie oczekujący na lot. Można znaleźć na nim książki dla dzieci oraz dorosłych w wersji polskiej oraz obcojęzycznej. Udostępnione dzieła należy odłożyć na półki biblioteczki przed odlotem. • Książki na ten cel przekazała Biblioteka Kraków oraz krakowskie konsulaty, współpracujące z Instytutem Kultury Willa Decjusza nad Wielokulturową Biblioteką dla krakowian. • Konsulaty, które przekazały książki na regał Airport Library: Konsulat Generalny Węgier w Krakowie, Konsulat Generalny Republiki Federalnej Niemiec w Krakowie, Konsulat Republiki Indonezji w Krakowie, Konsulat Generalny USA w Krakowie, Konsulat Generalny Republiki Słowackiej w Krakowie oraz Konsulat Królestwa Hiszpanii w Krakowie. • Airport Library to kolejny wspólny projekt Centrum Edukacji Lotniczej (CEL) Kraków Airport i Biblioteki Kraków. Obie instytucje rozpoczęły współpracę w maju 2022 roku, podczas Święta Rodziny Krakowskiej. W czerwcu w CEL została otworzona stała biblioteczka o tematyce podróżniczej „Odlotowa biblioteka” działająca na zasadzie book­cros­sing­owej­. Od lipca w filiach Biblioteki Kraków rozp­owsz­echn­iane­ są egzemplarze kwartalnika „Airside” wydawanego przez CEL Kraków Airport.
foo