Delizia!:
wielka historia Włochów i ich jedzenia
Tytuł oryginalny: | Delizia! the epic history of the Italians and their food, |
---|---|
Autor: | John Dickie |
Tłumacz: | Natalia Mętrak-Ruda |
Wydawcy: | Wydawnictwo WAB (2025) Grupa Wydawnicza Foksal |
ISBN: | 978-83-8387-691-7 |
Autotagi: | druk książki publikacje popularnonaukowe |
5.0
|
|
|
|
Recenzje
-
Wspaniała lektura o posmaku naukowym (bibliografia i odniesienia do cytatów ) może nieco rozczarować miłośników kuchni włoskiej. Podawane a raczej cytowane starożytne przepisy nijak nam się nie kojarzą z kuchnią śródziemnomorską. Warto uważnie przeczytać aby dowiedzieć się skąd pochodzi na przykład spaghetti carbonara. Dla mnie najbardziej budujące było gdy pada opis łazanek które pierwotnie jedzono z białym serem i cukrem (niestety bez truskawek! ) ,podobnie ryż. Biedni musieli jeść z pomidorami. Jeśli zastanawiasz się czy czekać w kolejce to nie wahaj się czekaj - nie pożałujesz! • Aha : piękne tłumaczenie bez AI - to tez pomaga a jest coraz rzadsze
Dyskusje